Een goede leerhouding

Een goede leerhouding is belangrijk, Leercentrum Hardenberg helpt jou!

Belang van een goede leerhouding

Om goede cijfers te kunnen halen heb je een goede leerhouding nodig. Maar…. wat is dat eigenlijk?

Het begint al op school, waarbij je aanwezig bent in de les, actief meedoet & vragen stelt. Vervolgens ga je thuis je huiswerk plannen, rekening houdend met je eigen weekplanning als sport en werk.

Telefoon uit, focus aan!

Dan ga je ook echt starten met je huiswerk, gemiddeld 2 uur per dag. Je bureau is opgeruimd en je legt je telefoon weg…. “Hè, moet dat echt? Ik kan mij prima concentreren met m’n telefoon hoor!” Bewezen is dat wanneer je 2 of meer activiteiten tegelijk doet (huiswerk leren + snapchat/Instagram/whatsapp) je 50% meer fouten maakt en 2 keer zo lang over je huiswerk doet! En dat wil geen enkele puber.

Neem geregeld een korte pauze en ga dan bijvoorbeeld even bewegen. Drink tussendoor water. Ondertussen weet je hóe je elke vak moet maken en leren en hoeveel tijd dit kost. Je hebt al je huiswerk gemaakt en nagekeken en al je leerwerk geleerd en getoetst.

Doe een Leerstijlentest

Voor een goede leerhouding is het belangrijk te weten wat jouw leerstijl is. D.m.v. een Leerstijlentest komen we er achter wat jouw leer-kwaliteiten zijn: op deze manier kun jij het beste leren en onthouden, kom je erachter dat leren ook leuk kan zijn en raak je gemotiveerd. Zo zul je alles beter onthouden en haal je goede cijfers voor een toets. Deze Leerstijlentest is toegankelijk voor alle leerlingen van Leercentrum Hardenberg en is geschikt voor tieners van 10-14 jaar.

Door de leerstijlentest geven wij je inzicht in hoe je het beste kunt leren, wat is jóuw leerstijl? Kun je in een tekst hoofdzaken van bijzaken onderscheiden? Kun je (op tijd) een samenvatting maken, of schrijf je het meeste over? Leer je in gedachten of hardop, gebruik je Quizlet of schrijf je alle Engelse woorden op? Een toets kun je het beste in 3-5 keer leren, afhankelijk van de hoeveelheid en de moeilijkheid. Zo wordt de leerstof opgeslagen in het lange termijn geheugen en leg je een mooie basis van kennis voor dat vak.

Cursus ‘Ik Leer Leren’ voor een Effectieve Leerhouding

Hoe ga je als ouder met je puber om als hij/zij start op het Voortgezet Onderwijs of wanneer de schoolresultaten tegenvallen? Wat mag een puber van zijn ouders verwachten, gebaseerd op de ontwikkeling van het puberbrein? Hoe voorkom je gezeur over het huiswerk? Ook dit krijgt volop aandacht in Leercentrum Hardenberg.

Tijdens de cursus “Ik leer leren” wordt er een start gemaakt met een goede leerhouding. Deze cursus is zeer geschikt voor leerlingen van groep 8 en leerlingen die starten in het VO. Tijdens de huiswerkbegeleiding gaan we de leerhouding over een langere periode verbeteren, meestal gedurende 6 -10 maanden.

Scroll naar boven